Nieuws

Massa-aanklacht tegen Facebook op losse schroeven

14 november 2017 12:28

De kans is groot dat een massa-aanklacht tegen Facebook, waarbij zeker 1000 Nederlanders zich hebben aangesloten, niet doorgaat.

De megazaak is aangespannen door de Oostenrijkse privacy-activist Max Schrems. Het plan is om in Wenen namens 25.000 Europese Facebook-gebruikers een schadevergoeding te eisen voor privacyschending. Een claim van 12,5 miljoen euro. 

Maar, de vraag is of die zaak nog wel door kan gaan. De advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie schrijft vandaag in een advies aan het Hof dat Schrems geen klacht in kan dienen namens de 25.000 eisers bij de rechtbank in Wenen. Wel kan hij namens zichzelf een klacht indienen tegen Facebook, vindt de belangrijkste adviseur van het Hof.

Daarmee is de kans een stuk kleiner geworden dat de collectieve aanklacht door kan gaan. Het Hof, dat nog een besluit moet nemen, volgt meestal het advies van de advocaat-generaal.  

Schrems meent onder meer dat Facebook in strijd met Europese regelgeving handelt door met tracking cookies het surfgedrag van gebruikers te volgen en gegevens aan derden door te verkopen. Daarvoor hebben de deelnemers aan Facebook geen expliciete toestemming gegeven, zegt Schrems.

Teleurgesteld

Hij reageert teleurgesteld op Twitter op het advies van de advocaat-generaal. "Onderbuikgevoel heeft gewonnen van juridische argumenten", zegt hij.

Bovendien gaat de advocaat-generaal met zijn advies in tegen de overheden van Duitsland, Oostenrijk en Portugal die meededen aan de zaak en geen probleem zagen in de collectieve rechtszaak, aldus Schrems in een verklaring. Facebook reageerde niet direct op een verzoek om commentaar.

Of de massa-aanklacht echt sneuvelt is dus nog even afwachten. Na het advies van de advocaat-generaal doet het Hof er meestal zeker een half jaar over om tot een besluit te komen.