Nieuws

Nieuwe pil checkt met sensor of je hem wel inneemt

14 november 2017 12:36

De Amerikaanse toezichthouder op de farmaceutische industrie heeft voor het eerst een 'Big Brother-pil' goedgekeurd.

De Abilify MyCite bevat een sensor waarmee het mogelijk is om bij te houden of een patiënt de pil heeft genomen. Het medicijn is bedoeld voor de behandeling van schizofrenie, bipolaire stoornis en depressies.

De sensor stuurt een bericht naar een draagbare pleister die de melding vervolgens weer doorstuurt naar een mobiele app, zodat patiënten kunnen bijhouden of ze hun pil niet vergeten zijn. Patiënten kunnen er ook voor kiezen om anderen, zoals hun behandelaars en familieleden, toegang te geven tot de informatie via een website.

Opiaten

Volgens deskundigen leidt een gebrek aan medicijntrouw in de VS tot een jaarlijkse kostenpost van 100 miljard dollar. Patiënten die hun medicijnen niet innemen zoals voorgeschreven, worden zieker en hebben daarom extra behandeling nodig of belanden in het ziekenhuis. De technologie kan ook worden gebruikt om te controleren dat patiënten na een operatie niet te veel opiaten gebruiken of om te monitoren dat deelnemers aan klinische testen hun medicijnen nemen als voorgeschreven.

Potentieel dwangmiddel

Critici vrezen echter dat sensoren in pillen er ook toe kunnen leiden dat patiënten worden gedwongen om hun medicatie in te nemen, ook als ze dat niet willen. "Digitale medicijnen klinken als een potentieel dwangmiddel", stelt psychiater Peter Kramer tegenover The New York Times.

Zo zouden verzekeraars ervoor kunnen kiezen om hun klanten korting te geven als ze gebruikmaken van een medicijnvariant met sensor erin.