Beeld © NASA
Beeld © NASA
Nieuws

Ruimtevliegtuig Dream Chaser maakt eerste geslaagde testvlucht

13 november 2017 10:20

Na vier jaar maakt Dream Chaser een comeback. Dit keer geen crash, maar een succesvolle landing.

Dream Chaser is een ruimtevliegtuig van Sierra Nevada Corporation. De bedoeling is dat het vaartuig vanaf 2019 wordt ingezet om bevoorrading naar het International Space Station te brengen. Het gaat om minstens zes missies tot 2024.

Het ruimtevliegtuig kan na zijn vlucht weer landen op aarde. Dat doet Dream Chaser op een landingsbaan, zoals een normaal vliegtuig. Omdat het vaartuig om deze manier zachter landt dan alternatieve landingsmethodes, zou het heel geschikt zijn om fragiele onderzoeksmonsters vanuit de ruimte mee terug te nemen. 

Tijdens de test maakte het vliegtuig een "mooie vlucht en landing", tweette het bedrijf zaterdag. De proef werd uitgevoerd in Californië, bij het Armstrong Flight Research Center van NASA. Dream Chaser werd daarbij losgekoppeld vanuit een vliegende helikopter, waarna het vliegtuig naar beneden zweefde en landde. Het ruimtevoertuig wordt uiteindelijk met een Atlas V-raket gelanceerd.

Dit was de tweede vlucht van de Dream Chaser. De eerste vond vier jaar geleden plaats. Toen crashte het toestel tijdens de landing. De afgelopen jaren heeft Sierra Nevada Corporation flink aan het herbruikbare vliegtuig gesleuteld.

Video: ruimtewandeling in 360 graden te bekijken