Nieuws

Chatbot houdt e-mailoplichters aan de praat

13 november 2017 17:19

Een chatbot gaat in gesprek met oplichters om zo hun tijd te verdoen. Weten ze ook eens hoe dat voelt.

Komt er nog wel eens een scammer door je e-mailfilter heen? Dan kun je die mail voortaan doorsturen naar Re:scam. Dit is een bot die het gesprek verder oppakt en afhandelt. Re:scam is een initiatief van de Nieuw-Zeelandse nonprofit-organisatie Netsafe. De organisatie richt zich op online veiligheid.

Als je een phishingmailtje doorstuurt naar me (at) rescam.org, gaat de bot er verder mee aan de slag. Die doet alsof hij een mens is en houdt scammers vervolgens zo lang mogelijk aan het lijntje. Het is niet alsof de bot scammers stopt, maar ze worden in elk geval van hun tijd beroofd.

Zo menselijk mogelijk

Na het doorsturen, neemt een ander fake-mailadres het gesprek over. Daardoor blijft jouw informatie privé. Je kunt een voorbeeld van zo'n gesprek hier vinden. Netsafe maakt niet bekend hoe de achterliggende technologie precies werkt, wel stelt de organisatie dat de conversatie op een zo menselijk mogelijke manier gaat en dat de bot steeds beter wordt.

Op zijn website berekent Netsafe dat Re:scam tot nu toe ruim een halfjaar van scammers' tijd heeft verdaan, gebaseerd op gemiddelde typsnelheden en leestijd.

Like Bright op Facebook