Nieuws

Oeps! Gebruiker bevriest hele berg ethereum

8 november 2017 09:45

Een gebruiker heeft per ongeluk grote aantallen digitale portemonnees met de cryptomunt ether bevroren.

Het probleem doet zich voor bij zogeheten multi-sig wallets van portemonneebeheerder Parity. Multi-sig wallets vereisen dat de toestemming van meer dan één persoon nodig is om ethers over te maken. De basis voor het nu ontstane probleem lijkt ironisch genoeg te zijn gelegd toen op 20 juli een oplossing werd geïmplementeerd voor een eerdere bug met multiple signature. Een gebruiker heeft nu een stukje code verwijderd dat nodig is om de multi-sig wallets te gebruiken.

300 miljoen dollar

Hoe groot de schade precies is, is onduidelijk. Volgens gegevens van EtherNodes is Parity goed voor 20 procent van het Ether-netwerk. Eén gebruiker stelt dat meer dan een miljoen ether nu bevroren zou zijn. Tegen een ethereum-koers die op dit moment rond de 300 dollar schommelt, zou het daarmee gaan om grofweg 300 miljoen dollar.

Parity Technologies zelf noemt de genoemde aantallen ether ‘speculatief’. “We raden gebruikers aan om geen nieuwe multi-sig wallets te openen tot het probleem verholpen is en om geen ether te versturen naar wallets die al in gebruik zijn”, adviseert Parity.

Hard fork nodig?

Hoe het probleem verholpen moet worden, is nog niet duidelijk. Volgens sommige gebruikers is daarvoor een zogeheten ‘hard fork’ noodzakelijk: een upgrade naar een nieuwe versie van de Ethereum-software.

Meer over Ethereum:

5 vragen over Ethereum: het nieuwe virtuele goud  

Nieuwe Ethereum-hack: 30 miljoen dollar gestolen  

Grootste Ethereum-beurs Zuid-Korea gehackt  

Hackers stelen 8 miljoen dollar aan ethereum via een truc