Nieuws

Shell en BP willen energiehandel via blockchain

7 november 2017 13:16

Shell, ING en ABN Amro zijn betrokken bij een consortium dat met behulp van de blockchain-technologie wil gaan handelen in olie.

De bedoeling is dat het nieuwe blockchain-systeem eind volgend jaar van start gaan. Andere partijen die bij het consortium zijn betrokken, zijn onder meer BP, het Noorse Statoil en de bank Société Générale, schrijft persbureau Reuters.

"Doel van het platform is om de administratieve kosten en risico's te beperken, en de betrouwbaarheid en de efficiency te verbeteren", stellen de initiatiefnemers. "De bedoeling is om afscheid te nemen van de traditionele en onhandige papieren contracten en documentatie en die te vervangen door veilige, slimme contracten en elektronische documenten."

Door het gebruik van de blockchain kunnen de transacties in enkele minuten worden afgehandeld. Ook de kosten van de oliehandel zullen door het nieuwe systeem flink afnemen, zo is de verwachting.

Zonne-energie

In Duitsland werken het bedrijf Sonnen en netbeheerder TenneT aan het inzetten van blockchain-technologie voor de efficiëntere distributie van hernieuwbare energie, zoals zonne-energie.

Meer over blockchain:

1,6 miljoen diamanten geregistreerd in blockchain

Voedselsector stort zich op blockchain

'Blockchain is ideaal voor autodelen'