Nieuws

Bedrijven delen klantgegevens met Facebook

3 november 2017 14:38

Veel bedrijven sturen mailadressen, telefoonnummers en huisadressen van klanten naar Facebook, ontdekte de Consumentenbond.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat zeker 17 Nederlandse bedrijven hun klantenbestanden zonder toestemming met Facebook delen om de klanten zo op maat gemaakte advertenties te kunnen voorschotelen.

Het delen van klantengegevens zonder toestemming is in strijd met de privacywetgeving, maar bedrijven lijken zich daar weinig van aan te trekken. Verscheidene bedrijven die door de Consumentenbond werden aangesproken op hun handelswijze, reageerden met de dooddoener dat ‘iedereen dit doet’.

Onder meer de Postcodeloterij, FBTO, KPN en de Persgroep (uitgever van onder meer de Volkskrant en het AD) lieten de bond weten dat ze doorgaan met het delen van klantenbestanden met Facebook. De ANWB, Bijenkorf, Nuon en Oxfam Novib hebben na de kritiek van de Consumentenbond besloten om te stoppen met het ongevraagd delen van klantengegevens.

De Consumentenbond adviseert Facebook-gebruikers die niet zitten te wachten op gerichte reclame, een alternatief e-mailadres te gebruiken voor het sociale netwerk.