Nieuws

‘Apple deelt sommige iPhone X-gezichtsdata met ontwikkelaars’

2 november 2017 19:02

Apple zou app-ontwikkelaars tot op zekere hoogte toegang geven tot de gezichtsdata van de iPhone X.

De iPhone X kan met zijn TrueDepth-camera heel nauwkeurig zowel gezichten als hun uitdrukkingen herkennen. Hoewel de gezichtsdata van gebruikers veilig op een beschermd deel van de iPhone X wordt opgeslagen, zouden ontwikkelaars mogelijk toch een deel van die informatie kunnen inzien. Dat meldt Reuters op basis van een contract voor ontwikkelaars dat het heeft ingezien.

Zolang ontwikkelaars beloven toestemming aan de gebruiker te vragen en de data niet door te verkopen, mogen zij een deel van de gezichtsdata op hun eigen servers opslaan. Het zou gaan om een ruwe weergave van het gezicht van de gebruiker, waarbij het systeem een onderscheid kan maken tussen 50 gezichtsuitdrukkingen.

Adverteerders

Die informatie is niet genoeg om een toestel te ontgrendelen, toch maken privacygroepen zich zorgen over de gevolgen die het delen van de informatie heeft. Volgens de American Civil Liberties Union is het immers niet de technologie voor gezichtsherkenning zelf waar mensen zich zorgen over moeten maken, maar wie er toegang heeft tot de data.

Privacywaakhonden maken zich onder meer zorgen dat adverteerders straks kunnen zien hoe gebruikers op hun reclames reageren. Toch heeft Apple duidelijke regels tegen zulk gebruik van de informatie. Het bedrijf zegt ook streng te controleren of de functies waarvoor ontwikkelaars toegang tot de gezichtsdata willen hebben, ook echt legitiem zijn.

Bekijk ook onze eerste tests van Face ID op de iPhone X:

Abonneer je op ons YouTube-kanaal