Nieuws

Autonome frisdrankrobot strijdt voor machinerechten

2 november 2017 14:41

De zelfstandige frisdrankrobot SAM van twee Nederlandse designers roept vragen op over de 'rechten van machines'.

SAM, Symbiotic Autonomous Machine is een zeer zelfstandige robot. Tik hem aan met je NFC-bankpas en hij produceert ter plekke een frisdrankje voor je. Maar SAM voert ook alle taken daar omheen uit, zoals het beheer, de prijsvoering en de service. Hij regelt elektriciteit, water, recepten. En hij print een kassabon, neemt de nodige beslissingen en leest je bankpas. De robot heeft zelfs een eigen bankrekening. Dat maakt hem een zelfstandige economische entiteit.

Dat roept vragen op over de rechten van een machine. Dat is de bedoeling van ontwerpersduo Arvid&Marie, bestaand uit Arvid Jense, industrieel ontwerper TU/e, en Marie Caye. Die laatste studeerde dit jaar met SAM af aan de Design Academy in Eindhoven. SAM bewijst volgens hen dat machines zelfstandige spelers binnen onze maatschappij zijn. Iets dat in de toekomst of misschien nu al gaat spelen.

SAM is te zien op Bright Day op 18 en 19 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Daar kun je zelf bekijken hoe hij zijn taken klaart. En bepalen of je vindt dat hij eigen rechten zou moeten krijgen.

Miniatuurvoorbeeld

Bright Day, het techfest van Nederland

Ons techfest Bright Day is op 18 en 19 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Ruim 20 duizend vierkante meter met gadgets, games en nieuwe technologie. En als hoofdsprekers de bekende YouTubers Casey Neistat en Simone Giertz. Kijk hier voor het programma en tickets.

Like Bright op Facebook voor meer updates over Bright Day