Nieuws

Zespotige looprobots komen naar Bright Day

2 november 2017 11:29

De modulaire looprobots Zebro bewegen net als insecten in autonome zwermen.

Het zag eruit als een grote speeltuin, de stand van de Zebro-robots op de Dutch Design Week vorige week. Je aandacht wordt meteen gevangen door de wat klungelige maar koddig aandoende robotjes die over de vloer hobbelen. Buiten het speelveld zit een student aan zo’n zesbenige Zebro-robot te werken. Hij heeft kisten vol met felgekleurde onderdelen en je voelt de jaloezie als voor die buurjongen vroeger met kratten vol Lego-blokjes.

Maar de robotjes zien er vrolijker uit dan hun functie. De Zebro’s zijn designed for disaster. In ramp- of oorlogsgebieden gaan Zebro’s mijnenvegen, mensen opsporen en meer zaken zoals gaslekken vinden. Daarbij kan je snel, met behulp van sensoren, een gebied doormeten, zonder er zelf te komen. Vandaar de zes benen die eigenlijk meer halve cirkels zijn, maar Zebro wel in staat stellen om over ongeveer elk terrein te kunnen rennen en zelfs een trap op te lopen. Vervolgens moet hij autonoom en foutloos functioneren, lichtgewicht zijn, maar wel voldoende gewicht kunnen dragen, en ook nog spotgoedkoop te produceren zijn.

In een zwerm

Zebro is een project van een team van multi-disciplinaire Delftse studenten Electrotechniek, Industrieel Ontwerpen, Werktuigbouwkunde en Embedded Systems. De robot wordt ontwikkeld om te gaan functioneren als platform om 'zwerm-robotica' op te testen. Dat betekent dat de robot niet alleen autonoom maar ook in een zwerm met andere Zebro’s moet gaan samenwerken, net als insecten. Door middel van ultra-wideband-communicatie zullen ze binnenkort echt als een zwerm met elkaar optrekken.

Onder de motorkap van deze robot werkt een modulair elektronica- en softwaresysteem met meerdere beslissingslagen en controllers. Het geheel wordt aangestuurd door software die draait op een Raspberry Pi. Wie er meer van wil weten, kan de robots zelf zien rondrennen en de makers vragen stellen tijdens ons techfest Bright Day op 18 en 19 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Koop hier je kaarten, maar wacht niet te lang, want we zijn bijna uitverkocht.

Bright Day, het techfest van Nederland

Ons techfest Bright Day is op 18 en 19 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Ruim 20 duizend vierkante meter met gadgets, games en nieuwe technologie. En als hoofdsprekers de bekende YouTubers Casey Neistat en Simone Giertz. Kijk hier voor het programma en tickets.

Like Bright op Facebook voor meer updates over Bright Day