Nieuws

Deze lamp bedien je met handgebaren

1 november 2017 16:11

Deze lamp van Nederlandse ontwerpers bedien je zonder knopjes en schakelaars. Op Bright Day kun je het zelf proberen.

De eerste levende lamp op aarde, zeggen makers Matthijs Jansen en Jorg de Bont. En dat snappen wij wel, want Luminous Entity type I reageert op je aandacht zoals een huisdier dat doet.

Je moest er even geduld voor hebben tijdens de Dutch Design Week vorige week. De stand van Jansen & De Bont was steeds druk bezet met mensen die ook even wilden proberen of de lamp ook naar hun handen luistert. Op Bright Day18 en 19 november in Utrecht, kun je het opnieuw proberen.

Aaien

Wie alvast wil oefenen zodat hij de bediening in de vingers heeft: met één hand beweeg je het licht van de ene kant van het eiken armatuur naar de andere. De breedte van de bundel bepaal je door twee handen te spreiden. Op en neer verschuift de balans tussen de uplight en het leeslicht. Gaandeweg leert de lamp jouw voorkeuren kennen. Bijna als een huisdier kun je hem aaien waarna hij de gewenste reactie geeft. Het is bijna een gesprekje. De uiterlijke verschijningsvorm van de lamp is een combinatie van vormgeving en functionaliteit, van verfijnd vakmanschap en innovatie.

Zonder knopjes

Alle elektronica ontwikkelen Jansen & De Bont in hun eigen studio in Eindhoven. Daar werken ze al sinds hun afstuderen als industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit aan de hardware en software achter deze bediening. Jaren werk maken het mogelijk de lamp te bedienen zonder knopjes, schakelaars en schuifjes. Hoe het precies werkt kunnen de industrieel ontwerpers je tijdens Bright Day in de Jaarbeurs in Utrecht haarfijn uitleggen.  

Miniatuurvoorbeeld

Miniatuurvoorbeeld