Nieuws

'Stuur overnemen zelfrijdende auto gevaarlijk'

31 oktober 2017 12:09

Door de autopilot blijken bestuurders vaak te zeer afgeleid om in gevaarlijke situaties plotseling het stuur te moeten overnemen.

Daarom staakt Waymo de ontwikkeling van features waarbij een bestuurder van vlees en bloed de controle moet overnemen in gevaarlijke situaties. Dat vertelde Waymo-hoofd John Krafcik maandag tijdens een bijeenkomst met journalisten, meldt Reuters. Waymo is de divisie van Alphabet, het moederbedrijf van Google, dat zich richt op het ontwikkelen van zelfrijdende auto's.

Als de autopilot eenmaal aan staat, hebben mensen de neiging om hun aandacht voor het verkeer te verliezen, zo blijkt uit testritten die Google filmde. De 'bestuurders' dommelen weg, doen make-up op of spelen wat met hun telefoon.

Volgens Krafcik is het daarom beter om de inzittende van een zelfrijdende auto het stuur volledig uit handen te nemen. "Onze technologie zorgt voor al het stuurwerk, zodat passagiers passagiers kunnen blijven." De enige twee opties die Waymo inzittenden biedt in zijn Chrysler Pacifica-minibusjes zijn daarom: een ritje beginnen en bij de eerstvolgende mogelijkheid aan de kant gaan.

Lees meer over zelfrijdende auto's:

'Horeca en drankmakers profiteren van zelfrijdende auto' 

Onderzoek: Nederlanders klaar voor zelfrijdende auto 

Sticker op verkeersbord brengt zelfrijdende auto in de war