Nieuws

Algoritme herkent mensen met suïcidale gevoelens

31 oktober 2017 10:01

Aan de hand van hersenscans kan een algoritme mensen met zelfmoordgedachten herkennen.

Onderzoekers van Carnegie Mellon University zijn erin geslaagd om een algoritme met 91 procent zekerheid te laten vaststellen of een patiënt bezig was met zelfmoord. Ook kan het algoritme in 94 procent van de gevallen correct vaststellen of iemand al een keer een zelfmoordpoging heeft ondernomen, meldt The Verge.

Anders reageren

De onderzoekers bereikten deze scores door de hersenscans van mensen met suïcidale gedachten en van een controlegroep te voeden aan hun algoritme. Terwijl hun hersenactiviteit werd gemeten, moesten de proefpersonen denken aan termen als ‘zelfmoord’, ‘dood’, ‘zorgen’, ‘goed’, ‘kwaad’ en ‘lof’ – woorden waarop mensen met zelfmoordgedachten duidelijk anders reageren dan mensen die die gedachten niet hebben.

Het is twijfelachtig of het algoritme veel praktisch nut heeft. Hersenscans zijn duur en het algoritme is niet foutloos. Desondanks denkt onderzoeker Marcel Just dat het algoritme van pas kan komen om mensen met zelfmoordgedachten te diagnosticeren en om te bekijken of de behandeling van suïcidale patiënten effect sorteert.