Nieuws

Deze robotarmen doen precies wat de bestuurder doet

30 oktober 2017 14:49

De Guardian GT-robot bestaat uit armen van ruim twee meter, waarmee mensen zwaarder werk kunnen verzetten dan met hun eigen armen.

De Guardian GT wordt gemaakt door het roboticabedrijf Sarcos. Met de robot krijgt de bestuurder een paar nieuwe armen die een stuk groter en sterker zijn dan die van zichzelf. De bedoeling is dat de bestuurder zich de robot voelt. Daarom bedient diegene een stel controllers met bewegingen die exact worden nagedaan door de Guardian GT.

Op de robot is een camera geplaatst. De beelden hiervan worden naar bestuurder gestuurd, die een headset op heeft. Daardoor lijkt het alsof de robotarmen zijn eigen armen zijn. De controllers geven trillingen om te laten voelen hoe zwaar de objecten zijn voor de robot. Elke arm kan bijna 230 kilogram tillen.

Kerncentrales en rampgebieden

Het apparaat is ook op afstand te besturen. Daarom zou hij ook geschikt zijn voor gevaarlijke missies, bijvoorbeeld assisteren bij kerncentrales, in fabrieken of in rampgebieden. In onderstaand filmpje is Guardian GT te zien, samen met andere robots van Sarcos.

Lees ook: Vanaf volgend jaar te koop: robot die je eten maakt

Like Bright op Facebook voor meer tech-video's