Nieuws

Regisseur Iñárritu krijgt Oscar voor kunstproject in VR

30 oktober 2017 12:14

De bekende Mexicaanse filmregisseur Alejandro González Iñárritu ontvangt een speciale Oscar voor een virtualreality-installatie.

Iñárritu maakte samen met cameraman Emmanuel Lubezki de VR-film Carne y Arena (Vlees en zand). In zeven minuten vertelt de regisseur, bekend van Birdman en The Revenant, een verhaal over Mexicaanse immigranten aan de grens. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde verhalen van vluchtelingen, waarvan een aantal zichzelf speelt in de film.

Carne y Arena is een fysieke installatie waarin bezoekers hun schoenen moeten uittrekken en met een rugzak om in het zand stappen. Vervolgens voelen ze met een VR-bril op hoe het is om opgejaagd te worden door de grenswacht in een woestijn.

Ere-Oscar

Het is voor Iñárritu zijn vijfde Oscar. In dit geval gaat het om een ere-Oscar. Die wordt uitgereikt aan een uitzonderlijke toevoeging aan de filmwereld, waarvoor geen categorie bestaat. De eerste ere-Oscar werd in 1972 uitgereikt voor special effects in The Poseidon Adventure. Later wonnen ook films als The Empire Strikes Back en Robocop de beeldjes. Voordat Iñárritu hem won, werd de laatste ere-Oscar in 1995 uitgereikt aan Toy Story, als eerste avondvullende speelfilm in computeranimatie.

Bright Day, het techfest van Nederland

Ons techfest Bright Day is op 18 en 19 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Ruim 20 duizend vierkante meter met gadgets, games en nieuwe technologie. En als hoofdsprekers de bekende YouTubers Casey Neistat en Simone Giertz. Kijk hier voor het programma en tickets.

Like Bright op Facebook voor meer updates over Bright Day