Nieuws

Russische hoverbike-makers werken aan vliegende auto

30 oktober 2017 13:48

Het Russische team dat de gevaarlijk ogende Scorpion-hoverbike ontwikkelt, werkt nu ook aan een vliegende taxi.

Het Russische bedrijf Hoversurf noemt zijn vliegende taxi 'Project Formula'. Hoewel er veel plaatjes zijn, is er verder nog weinig over bekend. De vliegmachine heeft in elk geval uitvouwbare vleugels en het voertuig past, zodra ze zijn ingeklapt, op een gewone parkeerplaats. De makers noemen dit een belangrijk punt, omdat de eerste vliegende auto's bruikbaar moeten zijn in gewone steden. 

Elektrische motoren

De vliegende auto wordt aangedreven door 48 kleine elektrische stuwmotoren. Een van de voordelen is dat hij zelfs nog moet kunnen vliegen als de helft van de motoren uitvalt. Daarnaast zou hij efficiënt werken dankzij zijn vorm en het ontwerp van de vleugels. Opvallend aan het concept is wel het gebrek aan wielen, dus op de weg kun je er niks mee.

Het Hoversurf-team is nu op zoek naar investeerders om prototypes te gaan maken. Het zal dus nog wel even duren voordat de auto daadwerkelijk de lucht in gaat.

Vliegende taxi's

Meerdere bedrijven zijn veel geld aan het investeren in vliegende taxi's. Zo kreeg het Duitse Lilium 90 miljoen dollar aan investering, reserveerde Airbus al 150 miljoen dollar voor de startup Vahana en stak autofabrikant Daimler 25 miljoen euro in de Volocopter. Die laatste maakte al testvluchten in Dubai. Ook Uber sleutelt aan een eigen vliegende taxi en noemt het zelfs 'het hoogtepunt van stedelijk transport'.

Hoverbikes

De hoverbike waaraan het Russische Hoversurf ook werkt, maakt inmiddels testvluchten. De politie van Dubai zou interesse hebben en hem al hebben getest. Maar het blijft de vraag of hoverbikes in de praktijk wel veilig genoeg zijn om in te zetten.

Lees ook: Vliegende taxi maakt eerste testvlucht boven Dubai