Nieuws

Drone-insect kan vliegen en zwemmen

27 oktober 2017 08:01

De insectachtige drone RoboBee kan nu zowel vliegen als zwemmen. En hij springt op uit het water.

RoboBee is een klein insectachtig robotje. Het nieuwste model kan vliegen, het water in duiken en daarna weer de lucht in gaan. Dat is door het gewicht en de grootte van de drone een hele klus, want om überhaupt door het wateroppervlak te breken is alsof hij door een muur vliegt. Daarnaast is het enorm zwaar om zijn kleine vleugeltjes door water te bewegen.

Onderzoekers van het Harvard Wyss Institute en de John A. Paulson School of Engineering hebben nieuwe mechanismen bedacht, zodat het de RoboBee wél lukt. Zo past de snelheid van de vleugels aan in het water. Die vertraagt dan van 220 tot 300 hertz in de lucht naar 9 tot 13 hertz in het water.

Reddingsmissies

Om weer uit het water te komen, werd een tweestapssysteem bedacht. Eerst verzamelt het robotje water als het naar boven zwemt, daarna wordt het water via een elektrolytisch plaatje in gas omgezet. Zo krijgt de RoboBee extra drijfvermogen. Net voordat hij uit het water springt, wordt het gas met een vonkje ontstoken om hem in de lucht te krijgen. Nadat het robotje uit het water komt, kan hij (nog) niet doorgaan met vliegen, maar landt hij veilig. Uiteindelijk moeten dit soort drones volgens de makers gaan helpen bij opsporings- en reddingsmissies. Ze kunnen ook - net als echte bijen - gaan helpen bij het bestuiven van planten.

Bright Day, het techfest van Nederland

Ons techfest Bright Day is op 18 en 19 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Ruim 20 duizend vierkante meter met gadgets, games en nieuwe technologie. En als hoofdsprekers de bekende YouTubers Casey Neistat en Simone Giertz. Kijk hier voor het programma en tickets.

Like Bright op Facebook voor meer updates over Bright Day