Verborgen Windows 10-optie beschermt tegen ransomware

Verborgen Windows 10-optie beschermt tegen ransomware

25-10-2017 11:39 Laatste update: 26-04-2018 16:39

De standaard-virusscanner in Windows 10, Windows Defender, heeft nu ook een anti-ransomware-optie. Maar die moet je wel zelf inschakelen.

Windows Defender is Microsofts virusscanner die jouw computer veilig houdt. Het scant je computer op schadelijke bestanden en houdt in de gaten wat je allemaal downloadt. Windows Defender wordt door experts gezien als een goede maatregel tegen malware, ransomware en andere virussen.

Door de laatste Windows 10-update (versie 1709) die vorige week is uitgerold, wordt de anti-ransomware-optie aan Windows Defender toegevoegd. Simpel gezegd houdt deze optie belangrijke mappen in de gaten, zoals die voor documenten, foto's en video's. Als hier plotseling een grote verandering plaatsvindt, bijvoorbeeld als alle foto's op slot worden gezet of verwijderd door ransomware, wordt die actie door Windows Defender geblokkeerd.

Je kunt deze optie inschakelen door Windows Defender te openen (je kunt hierop zoeken in het startmenu), vervolgens op 'Virus- en bedreigingsbeveiliging' te drukken en daarna naar 'Instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging' te gaan. Daar vind je de optie 'Gecontroleerde mappentoegang' die je kunt inschakelen, en je kunt eventueel meer 'beveiligde mappen' toevoegen.

"Deze optie beschermt je bestanden tegen geknoei door de mappen op slot te zetten zodat ransomware er geen toegang tot heeft. Het is alsof je jouw kroonjuwelen plaatst in een kluis waar alleen jij de sleutel van hebt", schrijft Microsoft op zijn blog.