Nieuws

Nieuwe grondstof gevonden: metaal uit de ruimte

29 oktober 2017 20:20

Sterrenstof heeft de toekomst. Het ruimtemetaal kan als vervanger voor op aarde schaars wordende grondstoffen dienen.

Sterrenstof klinkt als niet van deze wereld, maar dat is het wel. Elk jaar valt er rond de 50 ton aan meteorieten op de aarde. Niet van die grote jongens die in het nieuws komen, maar sterrenstof en daar dan heel veel van. Dat is goed nieuws voor onze economie want die kleine meteorieten bevatten metalen die op aarde schaars worden. Of waarvoor, zoals het coltan in onze mobieltjes, iemand in Afrika zijn leven waagt.

Micrometeorieten waren als bron van onderzoek naar het heelal al belangrijk voor de wetenschap. Maar het materiaal is nooit overwogen als metaalhoudende grondstof. Het Nederlandse designproject As above, so below brengt de verborgen waarde aan het licht. Het eerste metaal dat uit de ruimte komt.

De vondst is gedaan door Kirstie van Noort met Xandra van der Eijk. Ze stonden met hun meteorieten op de Dutch Design Week.

Bright Day, het techfest van Nederland

Ons techfest Bright Day is op 18 en 19 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Ruim 20 duizend vierkante meter met gadgets, games en nieuwe technologie. En als hoofdsprekers de bekende YouTubers Casey Neistat en Simone Giertz. Kijk hier voor het programma en tickets.

Like Bright op Facebook voor meer updates over Bright Day