Nieuws

Oneerlijke algoritmen in fictief museum

21 oktober 2017 23:15

Algoritmen, de bouwstenen van je smartphone, zijn ook maar mensen. Met hun eigen vooroordelen. Het Algoritmisch Historisch Museum legt het bloot.

Zal ik mijn locatie delen via die app? Moet ik echt een VPN-verbinding? Het is vaak vrij lastig om een oordeel te vellen over de technologie die je dagelijks gebruikt. Daarom poogt het Utrechtse SETUP Media Lab bezoekers door middel van een kleine geschiedvervalsing tot kritisch nadenken over deze technologieën.

Het Algoritmisch Historisch Museum is een fictief museum waarin de mythen rondom algoritmes - de bouwstenen van de technologie die je in je broekzak draagt - blootgelegd worden. Het Algoritmisch Historisch museum behandelt drie cruciale momenten in de Nederlandse geschiedenis uit de 18e, 19e en 20e eeuw.

Vorig jaar bracht SetUp een aantal Louche Apparaten waarin ze ethische vragen onderzochten die opkomen als apparaten beginnen met het meten en beoordelen van ons gedrag. Het museum is tijdens DDW in Eindhoven van 21 tot en met 29 oktober te bezoeken in de parkeergarage Veemgebouw.

Volg de Bright-route op de Dutch Design Week