Nieuws

Intel-kit geeft elk apparaat de Alexa-spraakassistent

22 oktober 2017 18:37

Intel en Amazon komen met een hardwarekit om in elk apparaat de Alexa-spraakassistent in te bouwen.

Spraakassistenten kennen we al langer van onze smartphone, maar waar slimme speakers, zoals de Amazon Echo's en Google Home, zich door onderscheiden, is dat ze zo goed kunnen luisteren. De spraakherkenning werkt zelfs als je bijvoorbeeld muziek in je huiskamer draait en jij met je rug naar de luidspreker een spraakcommando uitspreekt.

Dat hebben deze slimme luidsprekers te danken aan een combinatie van software en microfoons, die samen de zogeheten far-field voice-technologie vormen. Deze complexe technologie is niet iets wat je even op je zolderkamer met een Arduino of Raspberry Pi-computertje, luidspreker en een microfoon bij elkaar soldeert, en is daarom vooral weggelegd voor grote techgiganten.

Maar Intel en Amazon werken nu samen aan een kit die de far-field voicetechniek en Alexa voor meer kleine bedrijven en handige individuen beschikbaar maakt. De Intel Speech Enabling Developer Kit is kant-en-klare Alexa-luisterende elektronica, waarmee je de spraakassistant in allerlei apparaten kan inbouwen. De kit kan je ook direct aansluiten op een Raspberry Pi 3-mini-computer die je voor een paar tientjes online kan kopen.

Intel claimt dat het voor het eerst is dat far-field stemherkenning en detectie van het woord dat Alexa activeert op één chip is gebouwd. Het past duidelijk in Amazons strategie van 'Alexa everywhere', dat het bedrijf begin dit jaar aankondigde. Als het Amazon ligt - maar waarschijnlijk ook aan Google of Apple - dan praten we straks met de vuilnisbak, de blender en de badkamerspiegel.

Bright Day, het techfest van Nederland

Ons techfest Bright Day is op 18 en 19 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Ruim 20 duizend vierkante meter met gadgets, games en nieuwe technologie. En als hoofdsprekers de bekende YouTubers Casey Neistat en Simone Giertz. Kijk hier voor het programma en tickets.

Like Bright op Facebook voor meer updates over Bright Day