Nieuws

Grote Adobe-update brengt meer AI naar Creative Cloud

19 oktober 2017 09:51

De nieuwe update van Adobe's Creative Cloud brengt onder meer handige trucjes met behulp van kunstmatige intelligentie.

Regelmatig maakt Adobe updates beschikbaar voor Creative Cloud. Ook Photoshop, Illustrator, Indesign, Premiere en After Effects krijgen nieuwe versies. Maar de echte verbeteringen zitten in een onderliggend platform dat Adobe Sensei heet. Met behulp van de kunstmatige intelligentie (AI) in Sensei kun je taken sneller uitvoeren.

Trek je bijvoorbeeld een foto recht, dan worden ontbrekende delen (een stukje lucht bijvoorbeeld) aangevuld op basis van aangrenzende pixels. Moet je in een bestaand ontwerp een stuk tekst toevoegen, dan zal Sensei het lettertype herkennen uit een plat beeldbestand en je vertellen in welk lettertype je verder moet werken. Objecten in je foto's worden geïdentificeerd en zo kan Sensei ook je foto's zelf van tags voorzien (zoals Google Photos dat ook doet). In gezichten worden oriëntatiepunten op wenkbrauwen en lippen geplaatst, zodat je eenvoudig een gezichtsuitdrukking kunt aanpassen. 

Daarnaast zijn er een paar nieuwe speeltjes. Adobe XD is een publieke beta waarin je eenvoudig prototypen van mobiele apps en websites kan maken. Het helpt om repetitieve zaken sneller te laten gaan en in korte tijd wireframes of zelfs volledig interactieve prototypes te maken. 

Dimension doet hetzelfde voor een andere doelgroep. Het maakt het eenvoudig om fotorealistische 3D-beelden te creëren om bijvoorbeeld verpakkingsontwerpen te showen alsof ze al gedrukt en gefotografeerd zijn.

Adobe Character Animator is een 2D-animatieprogramma. Stilstaande beelden uit Photoshop of Illustrator kunnen tot leven gebracht worden. Adobe Sensei helpt de lip-sync-mogelijkheden te verbeteren door nauwkeurig overeenkomende mondvormen te kiezen met gesproken tekst.