Nieuws

GM mag zelfrijdende auto testen in New York

18 oktober 2017 15:02

General Motors heeft toestemming gekregen om in 2018 als eerste fabrikant een zelfrijdende auto in New York te testen.

General Motors is de eerste fabrikant die in New York een auto mag testen die volledig zelfstandig rijdt. Het gaat om een zelfrijdende auto met Level 4, die onder specifieke omstandigheden, zoals een speciale rijbaan, helemaal zelfstandig kan rijden zonder ingrijpen van een bestuurder.

Een auto met level 3 rijdt beperkt zelfstandig en vergt nog wel een bestuurder die af en toe moet ingrijpen. Level 5 is het uiteindelijke streven. Zo'n auto kan onder alle omstandigheden, ook zonder mensen aan boord, volledig zelfstandig rijden.

De General Motors-afdeling Cruise Automation start begin 2018 in Manhattan met het testen van de elektrische Chevy Bolt met level 4. De auto heeft een techneut achter het stuur die de prestaties van de auto bijhoudt en nog een persoon op de passagiersstoel. New York is trouwens niet de eerste stad waar GM met de zelfrijdende auto de openbare weg op gaat. In juli hebben er al tests plaatsgevonden op de wegen in San Francisco, Scottsdale, Arizona en Detroit.

Maar het drukke verkeer in Manhattan ziet GM als een grotere uitdaging. "New York is een van de drukste steden ter wereld en biedt nieuwe mogelijkheden om onze software onder ongebruikelijke situaties te testen", stelt Kyle Vogt, het hoofd van Cruise Automation. "Hierdoor kunnen we onze software nog sneller verbeteren."  

Lees ook: Onderzoek: Nederlanders klaar voor zelfrijdende auto