Nieuws

Google voert extra beveiliging voor accounts in

17 oktober 2017 15:51

Ben je bang gehackt te worden, dan kun je bij Google nu 'geavanceerde beveiliging' van je account inschakelen.

Google biedt met de nieuwe functie extra beveiligingsmaatregelen om accounts te beschermen. Volgens Google is de functie interessant voor mensen die zeer gevoelige data in hun account hebben, zoals mensen die door hun partner worden misbruikt.

Zij kunnen met hun Gmail-account hulp zoeken, en die informatie moet logischerwijs geheim blijven. Als deze accounts worden gehackt, kan dat volgens Google 'verregaande gevolgen' hebben. Daarom biedt de geavanceerde bescherming van Google drie onderdelen waarmee gebruikers hun account extra kunnen beveiligen.

Tweestapsverificatie

Allereerst wordt het verplicht om tweestapsverificatie in te schakelen. Dat is een extra beveiligingslaag waarbij je na het invoeren van je gebruikersnaam en wachtwoord nog een extra handeling moet uitvoeren. Google raadt zogeheten beveiligingssleutels aan: die steek je na het inloggen in de computer om te bevestigen dat jij het echt bent. Deze kosten wel enkele tientjes, dus dat is niet voor iedereen een optie. In je account kun je echter altijd tweestapsverificatie inschakelen. Je moet dan na het inloggen een code invoeren die op je telefoon verschijnt.

Inlogpogingen blokkeren

Daarnaast gaat Google frauduleuze inlogpogingen sneller blokkeren. Dit gebeurt bijvoorbeeld al als iemand inlogt op een computer in een andere stad dan waar je woont. Google gaat nu ook extra vragen stellen als iemand zich voordoet als een slachtoffer om op die manier toegang te krijgen tot het account. Volgens Google komt dit regelmatig voor.

Als laatste biedt Google de optie aan om alleen maar gegevens te delen met vertrouwde diensten. Volgens Google proberen malafide websites soms gegevens van je te stelen door je te laten inloggen via Google. Door in je Google-account zelf toestemming te geven aan specifieke diensten, houd je de controle over wie welke data van jou mag inzien.

Je kunt hier geavanceerde beveiliging inschakelen. Je kunt ook de nieuwe Security Checkup uitvoeren, om te kijken hoe het is gesteld met de beveiliging van jouw Google-account.

Nieuwe Chrome-scanner

Google heeft samengewerkt met het Slowaakse beveiligingsbedrijf ESET om een soort virusscanner voor Chrome te ontwikkelen. Als een plugin probeert jouw Chrome-instellingen aan te passen, dan wordt er eerst gevraagd of je dat ook echt wilt. Ook als je een programma downloadt waaraan ongewenste software is toegevoegd, wordt dat geblokkeerd.

De scanner is beschikbaar in de laatste versie van Chrome voor Windows.