Nieuws

Eerste VR-brillen voor Windows verschenen

17 oktober 2017 15:04

De eerste VR-headsets voor Windows 10 zijn vanaf vandaag beschikbaar.

Meerdere fabrikanten hebben vandaag virtualreality-brillen die met Windows 10 werken op de markt gebracht. De headsets en motion-controllers van Acer en Lenovo kosten in de VS 399 dollar, terwijl je voor de apparaten van Dell en HP 449 dollar kwijt bent. De headset van Samsung, de HMD Odyssey, volgt in november in de VS en is het duurst: 499 dollar.

Windows 10 herkent de nieuwe 'Mixed Reality'-brillen meteen nadat je ze met een kabel aansluit op de pc. De term Mixed Reality houdt niet in dat je virtuele objecten in je omgeving ziet, zoals bij de HoloLens, die nog niet voor consumenten beschikbaar is. Bij deze goedkope brillen zie je een virtuele omgeving en brengt de headset met sensoren je positie in de kamer in kaart, zodat je nergens tegenaan loopt.

Facebook

De Windows-brillen gaan de concurrentie aan met de VR-brillen van onder andere Facebook-bedrijf Oculus en HTC. Oculus verlaagde de prijs van zijn Rift-bril onlangs naar 449 euro, terwijl het in 2018 met de draadloze VR-bril Oculus Go van 199 dollar komt. HTC verlaagde de prijs van zijn VR-bril Vive onlangs tot 599 dollar. De Samsung-headset biedt van alle VR-brillen op papier de beste schermpjes. Over de Nederlandse introductie is nog niets bekend. De Lenovo-bril is in november wel in ons land te koop, maar alleen in combinatie met twee motion-controllers voor 499 euro.

Augmented reality op je pc

De introductie van de VR-headsets valt samen met de Windows 10 Fall Creators Update die Microsoft vandaag heeft uitgebracht. Dankzij deze update komt augmented reality ook beschikbaar op de pc. Met behulp van de camera van je computer wordt het namelijk mogelijk om virtuele 3D-objecten te combineren met je omgeving. Daarmee introduceert het softwarebedrijf naar eigen zeggen 'mixed reality voor de massa'. 

3D-objecten in Office

Microsoft wil het mensen ook makkelijk maken om in 3D creaties te maken, met het programma Paint 3D. De 3D-objecten kunnen voortaan ook worden toegevoegd aan Office-bestanden, zodat je bijvoorbeeld tijdens een presentatie een 3D-creatie kunt laten roteren.

Microsoft hoopt dat Windows-gebruikers steeds vaker hun 3D-ontwerpen gaan delen via het platform Remix 3D, vertelt Megan Saunders, hoofd 3D bij Windows. "Je kunt bijvoorbeeld 3D-objecten die je Minecraft hebt gemaakt exporteren en op Remix 3D zetten. Anderen kunnen ze vervolgens in Mixed Reality weergeven via de nieuwe Viewer in Windows 10."

Microsoft werkt mee aan een open standaard voor het uitwisselen van 3D-objecten, genaamd glTF. "We willen dat je makkelijk 3D-voorwerpen tussen diensten en software kunt uitwisselen. Daarom werken we samen met onder andere Facebook en Google aan een open standaard", aldus Saunders.

Ze sluit niet uit dat op termijn met Windows gemaakte 3D-objecten op mobiele apparaten met iOS en Android te bekijken zullen zijn in augmented reality. "Stay tuned", zegt ze. "Momenteel hebben we hier nog niets specifieks over aan te kondigen. Maar het kan zeker handig zijn om op mobiele apparaten 3D-creaties te kunnen bekijken in AR."

Apple introduceerde onlangs in iOS 11 nieuwe mogelijkheden voor augmented reality. Google werkt ook aan verbeteringen op dit gebied.

Miniatuurvoorbeeld

Megan Saunders, hoofd 3D bij Microsoft

Lees ook:

Microsoft kondigt nieuwe Surface Book-laptop aan

Eerste indruk: VR-headset Lenovo Explorer