Nieuws

Chinees ruimtestation crasht binnenkort ergens op aarde

18 oktober 2017 23:34

Binnenkort kunnen brokstukken van 100 kg neerstorten op aarde, nadat het Chineze ruimtestation Tiangong-1 in de dampkring zal verbranden.

China verloor de controle over het 8,5 ton wegende ruimtestation Tiangong-1 in 2016. Sindsdien valt het ruimtestation richting de aarde en die daling is nu in een dusdanige versnelling geraakt dat het ruimtestation in de komende maanden zal opbreken in de dampkring. Wetenschappers verwachten dat Tiangong-1 tussen nu en begin 2018 de dampkring zal bereiken.

Grote delen van het ruimtestation zullen in de dampkring verbranden, maar de verwachting is  dat brokstukken van wel 100 kilogram zullen neerstorten op aarde. De kans dat iemand geraakt zal worden door deze brokstukken is minimaal, maar China heeft het VN-comité dat vreedzame ruimtevaart overziet gewaarschuwd en zal het melden als het ruimtestation terugkeert in de dampkring. 

Locatie is niet te voorspellen

Waar de brokstukken terecht komen, is onmogelijk te voorspellen. Zelfs het moment van neerstorten is slechts een uur of 6 of 7 van tevoren te voorspellen. De minst geringste verandering in atmosferische condities kan de plaats van de crash verschuiven van continent naar continent.

Door de jaren heen zijn er meerdere grote ruimtestations ongecontroleerd teruggekeerd in de dampkring en zijn er brokstukken op aarde neergekomen. Hierdoor is nog nooit een slachtoffer gevallen.