Nieuws

Vloeibaar metaal te programmeren om van vorm te veranderen

17 oktober 2017 23:27

Britse wetenschappers veranderen vloeibaar metaal in allerlei 2D-vormen. Komt Terminator dichterbij?

In de film Terminator 2: Judgement Day veranderde de kwaardaardige Terminator T-1000 tot een robot uit een plas vloeibaar metaal. Dat blijft science-fiction, maar wetenschappers van Universiteit van Sussex en de Swansea Universiteit hebben het toekomstverhaal wel iets dichterbij gebracht. Met elektrische stroompjes kunnen ze namelijk vloeibaar materiaal manipuleren om 2D-vormen aan te nemen, zoals letters en een hart.

De wetenschappers noemen dit een 'veelbelovende klasse van nieuwe materialen' die geprogrammeerd kunnen worden om naadloos van vorm te veranderen. Dat biedt mogelijkheden op het gebied van 'zachte robots' en flexibele schermen. De wetenschappers gebruiken een computer om elektrodes in een grid van zeven bij zeven volgens een bepaald patroon onder stroom te zetten. Het vloeibare metaal volgt dat patroon, waardoor allerlei vormen te creëren zijn.

Printplaten

Deze technologie zou herprogrammeerbare elektronica-printplaten mogelijk kunnen maken. Het vloeibare metaal dient als geleidende inkt en het pad dat de inkt volgt om elektronische onderdelen met elkaar te verbinden is dan via de computer aan te passen. 

De langetermijnvisie van de wetenschappers is nog breder: "We willen de fysieke vorm, het uiterlijk en de functionaliteit van ieder object digitaal veranderen om intelligente, flexibele en bruikbare objecten te creëren, die verder gaan dan de huidige functionaliteit van schermen en robots." Dat klinkt al wat meer als die nare robot uit Terminator 2.

The Terminator keert in 2019 terug met originele castleden