Nieuws

Greenpeace prijst Fairphone en Apple

17 oktober 2017 09:16

Fairphone en Apple scoren het beste op de Greenpeace-ranglijst van elektronica- en techbedrijven.

Amazon en de Chinese elektronicafabrikanten Xiaomi, Vivo en Oppo scoren daarentegen slecht qua milieubewustzijn. Ook Samsung, Huawei en Asus kunnen nog veel verbeteren, stelt de milieuorganisatie. Dell en HP scoren naar verhouding juist weer goed.

Greenpeace beoordeelde in totaal 17 techbedrijven op het gebruik van energie, chemicaliën en natuurlijke hulpbronnen. De organisatie is teleurgesteld dat veel bedrijven nog altijd nauwelijks inzicht geven in de prestaties van hun toeleveranciers.

Broeikasgassen

Amazon krijgt een tik op de vingers wegens het gebrek aan openheid over de uitstoot van broeikasgassen. Ook Samsung doet het qua energiegebruik niet goed. “Het bedrijf gebruikte in 2016 meer dan 16.000 GWh aan energie en slechts 1 procent daarvan was afkomstig uit hernieuwbare bronnen”, constateert Greenpeace.

Apple doet het qua duurzame energie een stuk beter. “Apple was het eerste IT-bedrijf dat zich committeerde aan de doelstelling om zowel de elektriciteit voor de eigen activiteiten als die van toeleveranciers volledig op te wekken met hernieuwbare energie”, schrijft de milieuorganisatie. Greenpeace prijst Apple onder meer voor de plannen om in 2020 4 GW aan duurzame energie op te wekken, waarvan de helft in China.

Fairphone

Het Nederlandse Fairphone scoort volgens Greenpeace het beste. In de eerste plaats natuurlijk vanwege het ontwerp van zijn smartphone. Dat maakt het mogelijk om onderdelen van de telefoon eenvoudig te vervangen en de levensduur van het toestel zo te verlengen.

De camera's van de Fairphone 2 zijn sinds kort te vervangen door betere versies, gewoon door aan een paar schroefjes te draaien. We spraken Fairphone er over:

Volg ook ons YouTube-kanaal.