Nieuws

'Russen gebruikten Pokemon Go bij verkiezingen VS'

13 oktober 2017 09:19

De Russen die vorig jaar de Amerikaanse verkiezingen probeerden te beïnvloeden, gebruikten ook YouTube en Tumblr. Zelfs Pokémon Go werd ingezet.

Dat bericht CNN na onderzoek naar accounts die de Russische trollenorganisatie Internet Research Agency inzette tijdens de verkiezingscampagne. Medewerkers van deze organisatie, die in verband wordt gebracht met het Kremlin, deden zich onder meer voor als activisten van Black Lives Matter. Zij voerden via allerhande platformen campagne onder de titel ‘Don’t shoot us’.

Via sites als Facebook, Twitter en YouTube vroegen zij aandacht voor machtsmisbruik door de Amerikaanse politie. Het doel van deze actie was vermoedelijk tweeledig, stelt CNN: behalve het motiveren van zwarte Amerikanen wilden de Russische trollen ook andere Amerikanen ervan overtuigen dat zwart activisme een groeiend probleem was.

Op weblogplatform Tumblr moedigde de groep tijdens de verkiezingen bezoekers aan om Pokémon Go te spelen op plaatsen waar er sprake was geweest van politiegeweld. Gevangen Pokémon zouden hernoemd moeten worden naar de slachtoffers. “Het is duidelijk dat beelden van onze game zijn misbruikt door derden zonder dat wij daar toestemming voor hebben gegeven”, zo laat Pokémon Go-ontwikkelaar Niantic weten in een reactie.

Uit de lucht

Facebook heeft de pagina van de door de Russen opgezette ‘Don’t shoot us’-campagne, die ruim een kwart miljoen likes had, inmiddels geschorst. Ook de bijbehorende accounts op Twitter en Instagram zijn inmiddels uit de lucht, maar dat geldt nog niet voor het YouTube-kanaal en de Tumblr-pagina van de groep, meldt CNN.

Begin november moeten vertegenwoordigers van Facebook, Twitter en Google voor een Senaatscommissie verschijnen om te getuigen over de Russische pogingen om de verkiezingscampagne via internet te beïnvloeden.