Nieuws

Eindhovense zonne-gezinsauto pakt ook goud

13 oktober 2017 07:48

De zonnewagen van de TU Eindhoven heeft de klasse voor praktische auto's bij het WK Zonneracen in Australië gewonnen.

Nadat het team van de TU Delft donderdag al wereldkampioen werd in de race-categorie van de World Solar Challenge, pakte het Solar Team Eindhoven vanochtend het goud in de cruiserklasse. In deze klasse voor gezinsauto's was de Eindhovense zonneauto Stella Vie de beste. De World Solar Challenge is de tweejaarlijkse wedstrijd met auto's op zonne-energie, die 3000 kilometer dwars door Australië rijden. Solar Team Eindhoven won de cruiserklasse voor de derde keer op rij.

Donderdag kampte het Eindhovense team nog met pech: de middenconsole in de auto brak af, waardoor het stuur niet meer recht zat. Het team besloot die dag niet verder te rijden. De concurrent uit het Duitse Bochum strandde ongeveer een kilometer voor de finish, nadat de motorcontroller was opgeblazen.

In de cruiserklasse gaat het niet alleen om de snelheid maar ook om de energiezuinigheid in relatie tot het aantal vervoerde personen. In de Stella Vie passen vijf personen, terwijl in het vorige model maar ruimte voor vier mensen was. De nieuwe auto heeft betere zonnecellen en een toplaag die ervoor zorgt dat ook diffuus zonlicht recht op het zonnepaneel komt. De makers van de vorige zonneauto van de TU Eindhoven werken intussen met een eigen startup aan een consumentenauto op zonne-energie, die in 2019 op de markt moet komen.

Ook goud voor Nuna 9

Zonneauto Nuna 9 van het Nuon Solar Team zegevierde in de raceklasse van de World Solar Challenge. Het Solar Team Twente eindigde als vijfde. Aan de race voor auto's op zonne-energie deden 38 teams uit 21 landen mee.

De teams hebben veel aandacht besteed aan ontwerpen die nog aerodynamischer zijn. Hierover interviewden we eerder dit jaar het Nuon Solar Team: 

Volg ook ons YouTube-kanaal