Nieuws

Nieuwe wet: celstraf voor appen achter het stuur

13 oktober 2017 07:43

Wie belt of appt achter het stuur kan daarvoor straks zelfs een celstraf krijgen. Dat komt in de nieuwe verkeerswet te staan.

Dat de nieuwe verkeerswet in de maak is, was al langer bekend. Afgelopen zomer pleitte Veilig Verkeer Nederland er nog voor om in die wet te regelen dat met name appen achter het stuur strenger wordt bestraft. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie bevestigt nu tegen Trouw, dat dat inderdaad gaat gebeuren.

Nu staat er op het gebruik van de telefoon achter het stuur nog slechts een boete van maximaal 230 euro. Dat komt omdat dat het nog niet als 'roekeloos rijden' worden aangemerkt, maar straks dus waarschijnlijk wel.

Meer ongelukken

Gisteren werd nog eens duidelijk hoe gevaarlijk het gebruik van een telefoon achter het stuur is. Nadat het aantal ongelukken op de weg tientallen jaren op rij alleen maar afnam, gebeurden er vanaf 2013 weer elk jaar meer ongelukken. In slechts vier jaar tijd steeg het aantal ongelukken op snelwegen met meer dan een kwart. Appen achter het stuur wordt gezien als de voornaamste oorzaak.  

Minister Blok liet eerder al doorschemeren dat in de nieuwe wet veel van de maximumstraffen zullen verdubbelen.