Nieuws

'Russen braken in bij Kaspersky voor jacht op hacktools NSA'

11 oktober 2017 14:49

Hackers van de Russische overheid hebben Kaspersky gehackt en hun virusscanner gebruikt om in 400 miljoen computers te speuren.

Dat schrijft de New York Times op basis van anonieme bronnen. De Amerikaanse overheid is naar verluidt door Israël op de hoogte gesteld van de Russische hack. Israëlische hackers zouden ook Kaspersky hebben gehackt en vervolgens Russische digitale sporen hebben aangetroffen.

De Russische hackers hebben de antivirussoftware van Kaspersky als een soort 'Google voor hacktools' gebruikt: ze zochten ermee naar specifieke malware die de Amerikaanse geheime dienst gebruikt om bij buitenlandse systemen in te breken. Net als veel andere antivirussoftware scant Kaspersky bestanden op de computer om te zoeken naar virussen.

Omdat een oud-medewerker van de NSA de hacktools op zijn privécomputer met Kaspersky bewaarde, vonden de Russische hackers deze malware. Het is nog niet duidelijk welke informatie er allemaal nog meer is buitgemaakt. 

'Geen hulp aan hackers'

Oprichter en ceo Eugene Kaspersky schrijft op Twitter dat er een intern onderzoek naar de hack wordt gestart. Hij zegt dat Kaspersky op geen enkele manier de Russische hackers heeft geholpen en ontkent dat hij iets van de hack wist.

Het is het mogelijk dat er bij Kaspersky Russische spionnen werken, vertelde Peter Koop eerder. Hij schrijft op weblog Electrospaces regelmatig over inlichtingendiensten zoals de NSA. 

Vorige maand stemde de Amerikaanse senaat in met een plan om geen Kaspersky-producten meer binnen de overheid te gebruiken.