Nieuws

Dit huis kun je downloaden en daarna zelf bouwen

15 oktober 2017 15:56

In Almere is het hoogste punt van het Wikihuis bereikt. De stad heeft de primeur van het eerste WikiHouse in Nederland.

Het internationale platform WikiHouse is open-source, zodat iedereen wikihouse-ontwerpen kan uitwisselen en downloaden. Met het open-source bouwpakket kun je zelf een huis of een ruimte ontwerpen en daarna ook bouwen. Of je downloadt een ontwerp en bouwt het zelf.

Er wordt getekend in het gratis 3D-tekenprogramma SketchUp. De onderdelen van 18mm multiplex kunnen op alle CNC-freesmachines uit standaard platen worden gehaald. De gedownloade onderdelen worden zo dicht mogelijk bij de bouwplaats met computergestuurde machines zoals een CNC-frees of een 3D-printer gemaakt. Het monteren zou zelfs voor mensen met twee linkerhanden te doen zijn.

De techniek is ‘no screw, no glue': je bouwt door het in elkaar zetten van multiplex passtukken zonder dat schroeven of spijkers nodig zijn. Omdat ze computergestuurd en dus nauwkeurig gemaakt zijn sluiten verbindingen precies op elkaar, waarna ze met wiggen worden vastgeklemd. Door het vormen van frames en raamwerken ontstaat een stabiel geheel.

Wereldwijd fenomeen

"De Wikihouse-beweging wordt steeds groter", zegt projectcoördinator Ivar Diekerhof. "Die is gestart in Londen en inmiddels zie je eigenlijk over de hele wereld chapters ontstaan. Op de bouwplaats in Almere helpen dan ook vrijwilligers uit andere landen mee. “Uiteindelijk moet een klein, eensgezins-wikihouse voor zo'n anderhalve ton neer te zetten zijn.”​

Nederlands tiny-home tart traditionele economie