Nieuws

Deze robotvingers zijn om op te eten

10 oktober 2017 11:41

Zwitserse wetenschappers ontwikkelen eetbare robotvingers, waarvoor ze veel toepassingen zien.

Als je aan robots denkt, denk je niet meteen 'dat is smullen geblazen'. Toch is dat één van de vele toepassingen die wetenschappers van de Zwitserse universiteit EPFL voor ogen hebben. Zij ontwikkelen pneumatische grippers, oftewel robotvingers die samenknijpen op luchtdruk, die ook eetbaar zijn.

De robotvingers zijn gemaakt van een mix van glycerine, gelatine en water. Dit wordt in een vorm gegoten tot een pneumatische robotvinger. Deze robotvinger is in ontwerp en eigenschappen gelijk aan conventionele pneumatische vingers, maar onderscheidt zich uiteraard door de materiaalkeuze. De robotvingers zijn bio-afbreekbaar en eetbaar.

Dat belooft unieke toepassingen. Gelatine smelt en dat zou de robotvingers zelfhelend kunnen maken, maar de wetenschappers zien meer mogelijkheden. Volgens de wetenschappers zouden volledig eetbare robots kunnen helpen bij onderzoek naar hoe wilde dieren zich gezamenlijk gedragen. De eetbare robots zouden als prooi kunnen dienen, zodat het jachtgedrag kan worden bestudeerd. De eetbare robots zouden ook gemengd kunnen worden met medicijnen voor wilde dieren.

In het menselijk lichaam

Eetbare robotjes zouden in het menselijk lichaam kunnen helpen bij het helen van aandoeningen. De robots zouden ook mensen die vastzitten op een berg of in een rotsspleet kunnen voorzien van voedsel, omdat de robot zelf het voedsel is. Tot slot zouden de eetbare robots volgens de onderzoekers net zoals een octopus dat doet om zijn leven te verlengen, zichzelf kunnen opeten om uit de eetbare robotmaterie stroom op te wekken, waardoor hij langer blijft werken.

Lees ook: robotarm geïnspireerd op een octopus