Nieuws

Nederlandse zonneauto's aan de leiding bij WK Zonneracen

9 oktober 2017 10:08

De Delftse en Eindhovense zonneauto's gaan ook na de tweede dag aan kop tijdens de World Solar Challenge in Australië.

De zonneauto Nuna9 van het Nuon Solar Team van de TU Delft gaat aan de leiding bij de World Solar Challenge, de race met wagens op zonne-energie dwars door Australië. Na twee dagen heeft Nuna9 een kleine voorsprong van 2,5 minuut op de Japanse concurrent van de Tokai-universiteit. Solar Team Twente staat op de derde plek. In de Cruiser-klasse voor gezinsauto's gaat het Solar Team Eindhoven met zijn Stella Vie aan kop.

De hitte in Australië is intens: de temperatuur in de cockpit van de zonnewagens loopt op tot 50 graden Celcius. "De hitte is onvoorstelbaar. Het is buiten 39 graden, maar onder de kap is de temperatuur tien tot vijftien graden hoger. En we kunnen niet meer dan twee liter water meenemen in de cockpit. Het is echt afzien", aldus Lisanne de Rooij, een van de coureurs van het Nuon Solar Team. 

3000 km door Australië

De race voor auto's op zonne-energie wordt elke twee jaar gehouden. Het Delftse team won al zes keer en versloeg twee jaar geleden concurrent Twente met een verschil van slechts 8 minuten. Door strengere regels zitten er dit jaar minder zonnecellen op de deelnemende wagens, waardoor ze wat minder snel gaan. De ontwerpen zijn opnieuw aerodynamischer geworden.

Aan het 'WK Zonneracen' doen 38 teams uit 21 landen mee. De zonnewagens racen 3000 kilometer dwars door Australië, van Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden. De winnaar komt waarschijnlijk donderdag 12 oktober over de finish.

We bezochten eerder dit jaar de presentatie van de Nuna9:

Subscribe op het Bright YouTube-kanaal

Nieuwe zonne-auto TU Delft: verrassend klein en licht