Nieuws

Nog een horloge dat je koelt of opwarmt

8 oktober 2017 20:23

Embr Wave is het tweede horloge in korte tijd waarmee je je lichaamstemperatuur kan beïnvloeden.

Wordt 2018 het jaar van de horloges die je afkoelen of verwarmen? Onlangs verscheen de Aircon Watch op Kickstarter, volgens de makers het eerste horloge dat jou naar keuze kan koelen of verwarmen. Het project heeft met nog drie dagen te gaan al ruim 200.000 euro opgehaald.

Maar er is nieuwe kaper op de kust. Embr Wave is ook een horloge dat koelt of opwarmt. Dit project verscheen deze week op Kickstarter. De wetenschappers achter het horloge, afkomstig van de Amerikaanse MIT-universiteit, noemen het 'een thermostaat voor je lichaam'. Ze hebben al bijna 500.000 dollar opgehaald en hebben nog drie weken te gaan.

In functionaliteit verschillen beide horloges nauwelijks. Je kan kiezen tussen je pols opwarmen of afkoelen. In het laatste geval is dat vergelijkbaar met je polsen bij heet weer onder de kraan houden: je ervaart dan relatief sneller afkoeling. Overigens verschillen ze wel fors in prijs. De AirCon Watch kost maar 68 euro (inclusief verzending), terwijl de Embr Wave voor ons Nederlanders zo'n 212 euro kost.

Embr Wave heeft ondanks de hogere prijs meer succes op Kickstarter. Wellicht dat de naam MIT en het feit dat de makers door Bose Ventures en Intel Capital worden gesteund meer vertrouwen opwekt.

 

Hoewel beide projecten niet echt uit de doeken doen welke technologie er achter schuilt, vermoed ik dat ze gebaseerd zijn op de thermo-elektrische Peltier-elementen. Dat zijn warmtepompen zonder bewegende delen. Je zet er een stroompje op en één kant van het plaatje wordt koud en de andere wordt warm. Je kan ze ook als stroomgenerator gebruiken. Verwarm een kant en het element creëert een stroompje.

Voor een paar euro heb ik een paar van die Peltier-elementen online besteld en aangesloten op een batterij. Binnen secondes wordt één kant koud en de andere warm. Wellicht is het tijd voor een projectje om met zo'n element een hele simpele versie van zo'n koelend horloge zelf in elkaar te flansen.

Bright Day, het techfest van Nederland

Ons techfest Bright Day is op 18 en 19 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Ruim 20 duizend vierkante meter met gadgets, games en nieuwe technologie. En als hoofdsprekers de bekende YouTubers Casey Neistat en Simone Giertz. Kijk hier voor het programma en tickets.

Volg ook ons YouTube-kanaal