Nieuws

Mattel cancelt slimme speaker voor jonge kinderen

6 oktober 2017 12:06

Mattel wilde binnenkort de slimme Aristotle-speaker voor kinderen introduceren, maar mede vanwege privacyzorgen ziet het bedrijf daar nu van af.

Speelgoedfabrikant Mattel kondigde in januari de Aristotle aan, een speaker met spraakgestuurde assistent voor in kinderkamers. Aristotle moest een huilend kind met geluidjes sussen en kon ook een nachtlampje aandoen. Het product trok de aandacht van twee Amerikaanse politici. Zij wilden van Mattel weten hoe het bedrijf zou omgaan met de data die over kinderen zouden worden verzameld. Volgens Mattel zouden de gegevens versleuteld worden en zou het bedrijf de data niet doorverkopen.

Maar privacy was niet de enige zorg. Er werden ook vraagtekens gesteld bij de effecten die virtuele assistenten kunnen hebben op de ontwikkeling van jonge kinderen. Kinderarts Jennifer Radesky zei in de Washington Post zich zorgen te maken dat technologie te veel de rol van ouders zou overnemen bij het geven van aandacht aan kinderen. 

Een groep van privacy-voorvechters en artsen begonnen een petitie die Mattel opriep om Aristotle niet op de markt te brengen. De petitie haalde 15.000 handtekeningen. Mattel heeft geluisterd. De fabrikant zegt Aristotle te schrappen, omdat het product niet meer zou passen in zijn 'nieuwe technologie-strategie'. 

Lees ook:

Data 124.730 Nederlandse kinderen gestolen bij hack

Maker teddybeer lekt miljoenen opnames kinderen