Nieuws

YouTube-algoritme aangepast na complotvideo's Las Vegas

6 oktober 2017 10:14

YouTube heeft zijn algoritme aangepast na klachten over de vele complotvideo's die na de schietpartij in Las Vegas in de zoekresultaten verschenen.

Kort na de schietpartij in Las Vegas eerder deze week, verschenen er op YouTube tientallen complotvideo's die beweerden dat de schietpartij nep was. De complotvideo's claimden dat overheid loog over de feiten en dat de slachtoffers acteurs zouden zijn. De video's werden miljoenen keren bekeken.

Op woensdag beweerde een YouTube-woordvoerder nog tegenover The Guardian dat de site video's van betrouwbare bronnen bovenaan zou tonen. Ook zouden de complotvideo's de YouTube-regels niet hebben overtreden. Nog geen dag later kwam Google daar op terug. Het bedrijf heeft zijn algoritmes toch aangepast, zodat er meer video's van betrouwbare media worden getoond. Dat meldt The Wall Street Journal. De aanpassingen kwamen kort nadat overlevenden en familieleden van slachtoffers felle kritiek op YouTube hadden geuit.

Zoeken op 'Las Vegas shooting' levert nu geen complotvideo's meer op, maar de video's zelf zijn nog altijd niet verwijderd. Zoek op 'Las Vegas shooting staged' en hele lijst van complotvideo's verschijnt gewoon weer. YouTube heeft de video's, die soms meer dan een miljoen views hebben, nog altijd op zijn servers staan.

Lees ook: YouTube-algoritmes weren 75 procent extremistische video's