Nieuws

Doneer je lawaai aan de wetenschap

3 oktober 2017 15:31

Doneer een minuutje van het achtergrondlawaai om je heen aan onderzoekers. Zij kunnen ermee de ruisonderdrukking bij bellen via internet verbeteren met behulp van slimme algoritmes.

Het RRNoise-project van browsermaker Mozilla, bekend van Firefox, gebruikt zelflerende algoritmes om noise-cancelling te verbeteren. Hiervoor zijn de onderzoekers op zoek naar jouw lawaai. Je kunt een minuutje van je lawaai doneren. Ze zoek op zoek naar geluidsopnames waarbij jij tegelijk praat via een smartphone of computer.

De onderzoekers verzamelen deze opnames van realistische omgevingen met achtergrondlawaai, zoals op kantoor, op straat of in je auto. Des te meer lawaai, des te beter kan de deeplearning-software het omgevingsgeluid eruit te filteren. Het gaat dus niet alleen om ruis, maar bijvoorbeeld ook om stemmen of verkeer op de achtergrond. 

Het resultaat zou beter moeten zijn dan de huidige methode om ongewenst achtergrondlawaai te filteren. Je kunt het resultaat van RRNoise zelf proberen. RRNoise moet helpen om de geluidskwaliteit van WebRTC, oftewel audio- en videochatten via webbrowsers te verbeteren. Met name als er meerdere sprekers in lawaaierige kamers zijn. WebRTC is direct in webpagina's te gebruiken voor audio-opnames. 

RRNoise gebruikt klassieke signaalverwerking in combinatie met deep learning. Het vergt geen krachtige computers of zware grafische kaarten. Sterker nog: het project draait op een zeer goedkoop Raspberry Pi-microcomputertje. 

Onlangs testten we drie over-ear headsets met ruisonderdrukking van Sony, Sennheiser en Bose:

Volg ook ons YouTube-kanaal