Nieuws

Herbruikbare Marslander werkt op waterstof

2 oktober 2017 00:30

Lockheed Martin ontwikkelt een door waterstof aangedreven Marslander, die in 2030 de eerste mensen op de rode planeet moet zetten.

Lockheed Martin werkt al langer samen met NASA aan het Mars Base Camp-ruimtestation, dat als uitvalsbasis voor astronauten rondom de rode planeet moet gaan cirkelen. Het bedrijf vertelde afgelopen week meer over het ruimtestation en introduceerde ook de Mars Ascent/Descent Vehicle (MADV), een Marslander die wordt aangedreven door raketmotoren op waterstof. 

Het ruimtestation maakt de brandstof uit water door het met zonne-energie opgewekte elektriciteit te splitsen in waterstof en zuurstof. De MADV zou op den duur tot vier astronauten naar Mars kunnen vervoeren, waar ze tot twee weken lang missies kunnen uitvoeren.

Water van manen en asteroïden

Het gebruik van vloeibaar waterstof en zuurstof als brandstof is essentieel voor het Mars Base Camp. In de eerste instantie zal het ruimtestation water vanaf de aarde meenemen. Maar de watervoorraad zou volgens Lockheed Martin aangevuld kunnen worden met bevroren water op asteroïden, de schaduwkant van de maan, mogelijk van de twee Mars-manen en Mars zelf. Speciale Water Delivery Vehicles (WDV) zouden het water kunnen oogsten en afleveren op het ruimtestation.

Lockheed zal NASA's Orion-capsule gebruiken als uitgangspunt voor het interieurontwerp van het nieuwe Mars-ruimtestation. Het bedrijf zal bovendien gebruik maken van het Space Launch System van NASA, dat astronauten aan boord van het Mars-ruimtestation moet gaan krijgen.

Lees meer over Mars:

Nieuwe NASA-raket loopt vertraging op wegens geldgebrek

Elon Musk wil 1 miljoen mensen naar Mars brengen

NASA werkt aan autonome drones voor Mars-missies