Nieuws

YouTube geblokkeerd op Amazon-speaker met scherm

27 september 2017 12:26

Ruzie tussen Google en Amazon? YouTube is niet meer bruikbaar op de Amazon Echo Show, een slimme speaker met ingebouwd schermpje.

Amazon kondigde zijn Echo Show eerder dit jaar aan. Net als de eerdere Echo is het een slimme speaker, maar deze heeft ook een scherm. Zo kan je de Echo Show bijvoorbeeld in de keuken zetten om op YouTube kooklessen te kijken, en daarmee één van de hoofdfuncties van het apparaat.

Tot nu werkte die functie gewoon, maar YouTube heeft de ondersteuning plots stopgezet, meldt The Verge. Als gebruikers slimme assistent Alexa nu vragen een YouTube-video af te spelen, krijgen ze de melding dat dat niet kan. “Google heeft ervoor gekozen om YouTube niet meer beschikbaar te maken op Echo Show, zonder verklaring en zonder waarschuwing aan zijn klanten”, reageert Amazon.

Tegen de regels

Google geeft tegenover The Verge echter wel een reden op. “We zijn al lang in onderhandeling met Amazon om tot een overeenkomst te komen die voor gebruikers van beide platformen de beste ervaring biedt”, aldus Google. “Amazon's implementatie van YouTube op de Echo Show schendt onze voorwaarden en schaadt de gebruikerservaring.”

Google lijkt daarmee te wijzen op het ontbreken van veel reguliere YouTube-functies op de Echo Show. Gebruikers navigeren niet via de vertrouwde YouTube-interface, maar vragen Alexa naar een video. Daardoor ontbreken functies als abonnementen en videosuggesties.

De samenwerking tussen Amazon en Google is al langer niet zo goed. Zo is de Chromecast niet verkrijgbaar op Amazon, de online winkel met één van de grootste assortimenten. Met Microsoft kan Amazon het beter vinden: onlangs werd aangekondigd dat Alexa en Microsofts assistent Cortana gaan samenwerken.

Bekijk ook onze test van Amazons goedkope Echo Dot-speaker:

Volg het Bright YouTube-kanaal