Nieuws

Dyson investeert 2 miljard in eigen elektrische auto

26 september 2017 19:03

Fabrikant Dyson werkt aan een eigen elektrische auto. Het Britse bedrijf investeert daar 2,2 miljard euro in.

Dyson is vooral bekend van zijn stofzuigers, maar het Britse bedrijf heeft meer ambities. Het gaat nu fors investeren in de ontwikkeling van een elektrische auto. De helft van in totaal 2,2 miljard euro gaat naar het ontwikkelen van de auto zelf, de andere helft steekt het bedrijf in het ontwikkelen van accu's voor elektrische auto's.

Op dit moment werken er al 400 mensen aan het ontwerp, en er wordt 'agressief' gezocht naar nieuwe krachten, e-mailt​ oprichter James Dyson aan zijn personeel. In het team zitten ingenieurs van Dyson en mensen uit de auto-industrie. 

De auto wordt als alles volgens planning verloopt in 2020 gelanceerd, schrijft Dyson. Volgens hem geeft het bouwen aan een elektrische auto de mogelijkheid om alle technologiën die het bedrijf ontwikkelde in één product bij elkaar te laten komen. "In plaats van uitstoot bij de uitlaat te filteren, hebben wij de mogelijkheid om dat bij de bron te doen", schrijft Dyson.

Eigenschappen geheim houden

De oprichter en uitvinder schrijft verder dat er vanaf nu niet meer informatie over het 'snel groeiende project' zal komen. Dat doet hij omdat de concurrentie op het gebied van nieuwe technologie in de auto-industrie hevig is en 'wij alles moeten doen om de eigenschappen van ons voertuig geheim te houden'. Het bedrijf wil ook niet zeggen wat de elektrische auto's gaan kosten of waar ze gebouwd gaan worden. Een woordvoerster laat RTL Z nog wel weten dat er uiteindelijk 'een range van voertuigen ontwikkeld' wordt. 

Tesla en de rest

Het ontwikkelen van elektrische auto's is in een stroomversnelling geraakt sinds het succes van Tesla. Mede onder druk van aangescherpte uitstootregels investeren ook traditionele fabrikanten miljarden in de ontwikkeling van hybrides en volledig elektrische auto's.

Lees ook: Waarom jij binnen een paar jaar ook een elektrische auto koopt