5G: sneller mobiel internet

Deze Hololens-demo toont wat er kan met 5G

26 september 2017 13:43

In deze 5G-demo zie je een Formule E-wedstrijd vanuit alle hoeken. Zoveel gelijktijdige streams zijn alleen mogelijk met supersnel mobiel internet.

Sneller internet willen we allemaal wel, maar veel verder dan probleemloos video's kijken en sneller instagrammen rijken de ambities van de meeste mensen niet. Dat komt ook omdat we moeilijk voor kunnen stellen wat je wél kan met gigabytes per seconde aan data. Dat wordt binnenkort mogelijk met 5G-internet.

Op de Liberty Global Tech Summit stond afgelopen week een demonstratie van het softwarebedrijf Epam. In de demo zie je een racewedstrijd in de Formule E-klasse en neem je als kijker eigenlijk plaats op de stoel van de regisseur. Via een Hololens kijk je naar meerdere camera's tegelijk en kan je ook nog het circuit met de huidige positie van de coureurs zien.

"Hoe meer streams we gebruiken, hoe sneller je tegen de limieten van de bandbreedte loopt", zegt Nikolai Frolov, director account management bij Epam. "Dit is echt de toekomst, de wereld gaat daar naartoe." Nu kan het niet omdat het internet nog niet snel genoeg is, maar als er 5G er is kan het wel.

5G-veiling in Nederland

Er wordt veel verwacht van 5G-internet. Het moet zelfs sneller gaan dan de snelheden die via glasvezel te halen zijn. In 2019 worden in Nederland sommige frequenties voor 5G door de overheid geveild. Naar verwachting gaat dit weer miljoen opleveren. De bedoeling is dat in 2020 de eerste netwerken operationeel zijn.

Lees ook: Hoofdrol voor Amsterdam bij Europese 5G-test