Nieuws

Streaming goed voor 65 procent omzet Nederlandse muziekbranche

21 september 2017 16:12

De Nederlandse muziekindustrie zit in de lift, dankzij muziekstreamingdiensten en vinylverkopen.

Dat meldt Nederlandse muziekbranchevereniging NVPI donderdag. De omzet van de Nederlandse muziekindustrie is in de eerste helft van 2017 met 8,5 procent gestegen. Daarmee wordt de stijging doorgezet die in 2015 begon, grotendeels dankzij muziekstreamingdiensten zoals Spotify en Apple Music.

De omzet van streaming muziek is nu goed voor 65 procent van de totale omzet van de Nederlandse muziekindustrie, een stijging van 30 procent ten opzichte van vorig jaar. Als het gaat om digitale muziek is streaming zelfs goed voor 93 procent van de omzet; digitale muziek wordt nog maar nauwelijks per album of single verkocht.

'De LP is definitief terug'

Die digitale opmars gaat ten koste van fysieke muziek. In de eerste helft van dit jaar werd bijna 17 procent minder omzet gedraaid over fysieke albums dan in de eerste helft van 2016. Vinyl doet het wel goed: de omzet uit LP's is met 21 procent gestegen en daarmee is de plaat goed voor 35 procent van de opbrengsten uit fysieke muziek. Daarmee is de LP volgens het NVPI definitief terug. NVPI verwacht dat de groei ook in het tweede kwartaal van dit jaar aanhoudt.