Nieuws

Drones vervoeren bloedmonsters tussen Zwitserse ziekenhuizen

21 september 2017 13:41

Drones gaan labresultaten en bloedmonsters vervoeren tussen zorginstellingen in Zwitserland. Ze vliegen ook boven dichtbevolkte gebieden.

Het Californische bedrijf Matternet heeft van de Zwitserse autoriteiten toestemming gekregen om met drones labresultaten en bloedmonsters tussen ziekenhuizen en klinieken te vervoeren. Het eerste dronenetwerk moet volgende maand van start gaan. Volgend jaar wil Matternet meer van dergelijke dronenetwerken opzetten. De medische locaties krijgen speciale Matternet Stations, futuristische basisstations met een compartiment waar de medische pakketjes ingestopt of uitgehaald kunnen worden. 

Via een app worden de details over het vervoer ingevoerd. De drones laden de pakketjes die maximaal 2 kg mogen wegen automatisch en leveren ze af in het compartiment van het Matternet-station op de eindbestemming. Medewerkers kunnen het pakketje door een QR-code te scannen uit het station halen. De drones wisselen iedere vlucht van accu's. De drones vliegen afstanden van maximaal 20 km en halen een kruissnelheid van 70 km/u. Het droneverkeer wordt automatisch door de Matternet-stations geregeld.

Matternet is niet het enige bedrijf dat bloed met drones gaat bezorgen. Zipline kondigde vorig maand aan dat het volgend jaar in Tanzania met drones bloed gaat bezorgen, maar dat zal vooral in afgelegen gebieden plaatsvinden. Matternet is het eerste bedrijf ter wereld dat met toestemming regelmatige dronevluchten boven dichtbevolkte gebieden mag uitvoeren.

Meer over drones:

Dronemaker DJI start vliegacademie in Enschede

Hoe drones malaria kunnen bestrijden

Amazon-patent: drone-stations op treinen, trucks en boten