Nieuws

Google koopt deel van HTC voor eigen Pixel-smartphones

21 september 2017 08:45

Google koopt voor 1,1 miljard dollar het team bij fabrikant HTC dat werkt aan de Pixel-smartphones. HTC blijft zelf ook smartphones maken.

Daarnaast krijgt Google de niet-exclusieve rechten op het gebruik van HTC's patenten. De deal wordt naar verwachting begin 2018 afgerond, na toestemming van de toezichthouders.

Voor Google is de deal een grote stap op het gebied van hardware-ontwikkeling voor smartphones. Op dit moment besteedt het bedrijf dat nog uit, onder andere aan HTC.

Nexus en Pixel-smartphones

Google werkt namelijk al jaren samen met HTC. Het Taiwanese bedrijf maakte in 2008 de eerste Android-telefoon. Ook maakte HTC verschillende Google Nexus-toestellen, telefoons waar een onaangepaste versie van Android op draait. De nieuwe Pixel-lijn doet hetzelfde, en ook die toestellen worden door HTC geproduceerd.

HTC blijft zelf ook smartphones bouwen. In een persbericht schrijft het dat er op dit moment gewerkt wordt aan een nieuw toptoestel. Ook gaat HTC door met het bouwen en ontwikkelen van de HTC Vive, een VR-bril.

Overname Motorola werd flop

Het is niet de eerste keer dat Google een aankoop doet op het gebied van smartphonefabrikanten. In 2011 kocht het voor 12,5 miljard dollar de telefoondivisie van Motorola, maar dat ging gruwelijk mis.

Drie jaar later werd het bedrijf weer voor 2,9 miljard dollar verkocht aan het Chinese Lenovo. Google behield wel de patenten en de divisie die werkte aan de modulaire telefoon Project Ara. Die is echter eind vorig jaar door Google dood verklaard.

De deal met HTC is in ieder geval financieel gezien een stuk minder risicovol (slechts 1,1 miljard dollar). Veel details zijn er niet bekend gemaakt, maar het lijkt er op dat Google vooral kennis heeft gekocht in de vorm van personeel en patenten.

Lees ook:

Waarom de Google-HTC-deal goed voor beide bedrijven is