Nieuws

'Google gaat telefoonmaker HTC overnemen'

20 september 2017 00:33

De handel in aandelen van HTC is stilgelegd, volgens geruchten omdat Google het bedrijf gaat overnemen.

Update: Google neemt een deel van HTC over

De handel in aandelen van telefoonmaker HTC wordt vanaf donderdag op de beurs van Taiwan stilgelegd. Dat gebeurt volgens de Taiwan Stock Exchange omdat het bedrijf belangrijke informatie bekend moet maken. Hardnekkige geruchten wijzen er al langer op interesse voor HTC van het Google-moederbedrijf Alphabet.

Journalist Evan Blass, die vaak goede contacten heeft met bronnen bij smartphonemakers, wijst woensdag ook op een overname door Google. Blass zegt een kopie van een uitnodiging voor de HTC-vergadering op donderdag te hebben gekregen. Daarbij staat volgens Blass in ieder geval een overname door Google als onderwerp op de agenda.

De bron van Blass zegt dat Alphabet een overeenkomst heeft getroffen waarbij het bepaalde delen van de hardwaretak van HTC overneemt, maar HTC onder zijn eigen naam laat voortbestaan.

Lange samenwerking

Google werkt al jaren samen met HTC. Het bedrijf maakte in 2008 de eerste Android-telefoon. Ook maakte HTC verschillende Google Nexus-toestellen, telefoons waar een onaangepaste versie van Android op draait. De nieuwe Pixel-lijn doet hetzelfde, en ook die toestellen worden door HTC geproduceerd.

Het is niet duidelijk welke onderdelen van HTC er precies overgenomen zouden worden. Naast telefoons maakt het Taiwanese bedrijf bijvoorbeeld ook VR-bril Vive. Google heeft al enige tijd een eigen VR-platform.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Google een telefoonmaker overneemt. Google was van 2011 tot 2014 eigenaar van Motorola, om het bedrijf daarna te verkopen aan het Chinese Lenovo.

Lees ook:

Waarom Google het noodlijdende HTC wil overnemen