Nieuws

Hoogste zonnetoren bij grootste zonnepark in Dubai

19 september 2017 09:47

In het midden van 's werelds grootste zonnepark in Dubai moet de hoogste zonnetoren ooit verrijzen.

De toren die in het midden van het Mohammed bin Rashid Al Maktoum-zonnepark moet komen, krijgt een hoogte van 260 meter, bericht New Atlas. De toren, die onderdeel uitmaakt van een nieuw uitbreidingsproject van het zonnepark, zal worden gebouwd door een consortium van het Saoedische ACWA Power en het Chinese Shanghai Electric.

De bouw van het Mohammed bin Rashid Al Maktoum-park begon in 2013. Inmiddels liggen er 2,3 miljoen zonnepanelen die een gezamenlijke capaciteit hebben van 200 MW. Dat is nog maar een fractie van het doel voor 2030 als het zonnepark goed moet zijn voor 5.000 MW. Daarmee wordt het park de grootste zonne-installatie ter wereld: het zal uiteindelijk een oppervlak van 214 vierkante kilometer beslaan.

Turbine

In het park worden lenzen en reflectors gebruikt om het zonlicht te concentreren. Zo kunnen er vloeistoffen worden verwarmd die met behulp van stoom een turbine in werking kunnen stellen. Voordeel van deze methode is dat een deel van de energie makkelijker kan worden opgeslagen voor toekomstig gebruik.

Een belangrijk nadeel is dat de energie relatief duur is. De energie die afkomstig is van de uitbreiding door ACWA Power en Shanghai Electric, gaat 7,3 dollarcent per kilowattuur (kWh) kosten. Ter vergelijking: voor de windenergie afkomstig van het tweede nieuwe windpark op zee bij Borssele gaan we straks nog maar 5,45 cent per kWh betalen.

Meer over zonne-energie

Eerste gezinsauto op zonne-energie nu te koop

Grootste drijvende zonne-centrale geopend in China