Zo kweek je een mens

Zo kweek je een mens

05-06-2017 15:47 Laatste update: 05-06-2019 15:50

Deze biobag vervangt de baarmoeder. Een aantal lammetjes is al geboren. Volgt hierna een mens?

Vier weken heeft dit te vroeg geboren lammetje in de biobag doorgebracht. In die kunstmatige baarmoeder heeft het zich kunnen ontwikkelen zodat het als een volgroeid lam geboren kon worden.

Er waren maar liefst 8 lammetjes vroegtijdig geboren. De premature babyschapen zouden zijn gestorven als ze niet waren overgebracht naar de biobag. Die biobag simuleert zo goed mogelijk de baarmoeder. Een grote plastic zak met buisjes vol bloed en andere vloeistof eraan gekoppeld is gevuld met zoutoplossing. De dikste van de buizen doet dienst als navelstreng, waardoor bloed van zuurstof en voeding kan worden voorzien. Met gewichtjes kan de bewegingsruimte met de foetus meegroeien. In de biobag hebben de foetussen nog vier weken van ontwikkeling kunnen doormaken alvorens ze voor een tweede maal, maar nu volgroeid, geboren werden.

Is dit de eerste stap en gaan we met de biobag ook mensen kweken? We moeten de biobag niet zien als een externe baarmoeder waarmee je de risico’s van een zwangerschap zou kunnen vermijden, zegt Alan Flake, chirurg bij het kinderziekenhuis van Philadelphia in Amerika en betrokken bij de biobag. “Het is complete science fiction om te denken dat je een embryo door de eerste fases van ontwikkeling zou kunnen krijgen.” Biobag kan wel prematuur, tot maanden te vroeg, geboren mensenbaby's verder helpen. In de VS komt 10 procent van alle baby's te vroeg ter wereld en vormt dat de grootste doodsoorzaak onder baby's.

In Nederland heeft NextNatureNetwork de discussie aangeslingerd met het maken van een kunstmatige baarmoeder.