7 dingen die je moet weten over Face ID van Apple

7 dingen die je moet weten over Face ID van Apple

19-09-2017 04:22 Laatste update: 26-04-2018 17:41

Met Face ID op de iPhone X ruilt Apple de vingerafdrukscanner in voor een gezichtsscan. Lees wat er inmiddels over bekend is geworden.

Elke keer als Apple iets uit de iPhone haalt en er iets anders voor in de plaats stopt, raken mensen in paniek. Dat is ook weer het geval nu de vingerafdrukscanner verdwijnt en in de nieuwe iPhone X plaats maakt voor de Face ID-gezichtsherkenning. Logisch, want van Touch ID weten we inmiddels uit ervaring dat het goed en snel werkt. Maar Apple-gebruikers zijn niet bekend met gezichtsscanners als ontgrendelmethode.

De invoering van Face ID is dan ook verrassing, zeker omdat mensen straks niet kunnen kiezen tussen Touch ID en Face ID. De vingerafdrukscanner is verleden tijd in de nieuwe high-end iPhone en de gezichtsscan is nu de betere beveiliging van je telefoon, naast de pincode.

Dat Face ID op het podium bij Apple leek te mislukken (wat niet werkelijk gebeurde), hielp natuurlijk niet mee om de scepsis onder consumenten te temperen. Apple-topman Craig Federighi zei in interviews dat twijfels over de techniek vanzelf zullen verdwijnen als mensen het zelf proberen. Daar moet je het voorlopig, totdat de iPhone X begin november verschijnt, mee doen. Sinds onze eerste uitleg over Face ID is er meer bekend geworden. In dit artikel zetten we de informatie op een rij.


1. Wat is Face ID?

Face ID is de gezichtsscanner op de iPhone X, die zorgt dat de telefoon ontgrendeld als hij je herkent. De camera kan daarvoor gebruikmaken van de volgende onderdelen: de frontcamera, de infraroodcamera, een (onzichtbare) infraroodlamp, de afstandmeter, de lichtsensor en een rasterprojector. Deze sensoren werken samen als het door Apple gedoopte systeem 'TrueDepth'. Alle onderdelen zijn onder de notch van de nieuwe iPhone X gebundeld.

In de Apple-demo was te zien hoe het moet werken. De infraroodlamp herkent het gezicht als je naar de telefoon kijkt. Daarna maakt een infraroodcamera een scan van het gezicht en met de rasterprojector wordt het gezicht in kaart gebracht met ruim 30.000 stippen. De afbeeldingen worden met kunstmatige intelligentie gebundeld om er een model van te maken. Deze prent wordt vergeleken met het model dat je in het begin hebt ingesteld, door je gezicht voor de lens te bewegen. Komen ze overeen, dan opent de telefoon.

2. Wat heeft Face ID van je nodig?

Logischerwijs heeft Face ID je gezicht nodig om te werken. Nu zijn er uitzonderingen. Zo herkent de technologie je gezicht ook als hij voor een deel bedekt is, bijvoorbeeld met een zonnebril (zonder infrarood-werende glazen) of als je een pet draagt.

Craig Federighi sprak met onder meer TechCrunch over Face ID en vertelde dat Face ID de ogen, neus en mond moet kunnen zien. "Zodra dit in zicht is, werkt de scanner in vrij extreme hoeken", zegt hij. Kijk je naar de telefoon die op tafel ligt en je gezicht wordt vanuit die hoek gedetecteerd, dan zal hij dus ontgrendelen. "Eigenlijk werkt het vanuit elke natuurlijke houding." Het lijkt dus niet nodig om de iPhone X recht voor je gezicht te houden. Verder werkt Face ID volgens Apple ook in het donker.

Ook leert Face ID de gebruiker kennen dankzij lokale machine learning. Laat je een baard groeien, dan herkent de software je alsnog. Daarnaast speelt ouder worden geen rol, Apple zegt dat de techniek mensen jaren later nog steeds zal herkennen aan de hand van het ooit geregistreerde model.

3. Wanneer werkt het niet?

Er zijn wel uitzonderingen. Een bril op is geen probleem, maar als een significant deel van het gezicht is bedekt, dan werkt de scanner niet. Denk aan het dragen van een mondkapje of een sluier.

Apple zegt dat Face ID alleen werkt als je daadwerkelijk in de camera kijkt. Met ogen dicht word je niet herkend en ook een foto van de gebruiker is onvoldoende om te openen. Dit in tegenstelling tot de Galaxy S8, die aan een afbeelding wel genoeg heeft. Zelfs gedetailleerde maskers zouden niet werken, zegt Apple, dat samenwerkte met maskerfabrikanten om dit te bewijzen. 

4. Hoe veilig is het?

We hebben hierboven al enkele voorbeelden gegeven van potentiële fraudegevallen die Apple tegengaat, maar hoe veilig is Face ID eigenlijk? Is het beter dan Touch ID? Apple claimt van wel. De kans dat een vreemde een iPhone via Touch ID kon ontgrendelen, was volgens het bedrijf één op 50.000. Die kans is bij Face ID één op de miljoen.

In de presentatie waarschuwde Apple overigens wel op te passen voor 'evil twins'. Identieke tweelingen kunnen hun telefoon maar beter beveiligen met een pincode.

5. Waar blijft de data?

Het is belangrijk dat de iPhone X de gezichtsdata van gebruikers goed beschermt om privacy te waarborgen. Informatie van je gezicht wordt op de iPhone zelf bewaard en belandt dus niet via het internet in de cloud. Alles gebeurt lokaal op de nieuwe A11 Bionic-chip, waarvan de geavanceerde beveiligingsarchitectuur Secure Enclave onderdeel uitmaakt.

Gegevens van een gezichtsscan worden gecodeerd opgeslagen op het apparaat en beveiligd met een sleutel die alleen voor Secure Enclave beschikbaar is. Daarnaast slaat de telefoon de data niet op als een afbeelding of 3d-model, maar als een wiskundige voorstelling. Zelfs als kwaadwillenden weten in te breken, zullen ze het gezicht hiermee niet kunnen reconstrueren.

6. Blijft de pincode? 

Herkent de scanner je gezicht niet of wil je om één of andere reden toch geen gebruikmaken van Face ID, dan kun je altijd nog aan de slag met de oude vertrouwde pincode. Deze code blijft als extra manier om te ontgrendelen. Ook andere beveiligingsmethodes, zoals een wachtwoord, blijven bruikbaar.

7. Wat kun je met Face ID?

De belangrijkste functie van Face ID is het ontgrendelen van de iPhone, maar er is meer mogelijk. Het zorgt namelijk ook dat de schermverlichting niet dimt als de camera ziet dat je naar het scherm kijkt. Ook bevestig je hiermee aankopen via de App Store. Apple Pay werkt met Face ID, maar in Nederland kunnen we nog niet van die mogelijkheid gebruikmaken.

Verder kun je afgeschermde notificaties en berichten op het vergrendelscherm aflezen en verlaagt de telefoon het volume van de ringtone als je gebeld wordt en naar het scherm kijkt.

Als laatste heb je Face ID nodig voor de Animoji, de geanimeerde emoji van Apple. Bekende emoji als de drol of het aapje doen jouw gezichtsuitdrukking na. De Animoji zijn niet bruikbaar op andere toestellen dan de iPhone X.


Meer over de iPhone 8 en iPhone X

Woensdag zie je op Bright.nl onze eerste indruk van de iPhone 8, die op 22 september in de winkels ligt.

Bekijk ook de eerste indruk van de iPhone X na de presentatie door Apple in Californië:


Volg ons YouTube-kanaal

Lees ook:

Ik zag de toekomst, het was niet de iPhone X

Waarom de iPhone X zo duur is in Nederland

'Nieuwe iPhone-chip verslaat concurrentie met gemak'